Hoe zit een goede nacht slapen in elkaar?

Heb je er wel eens over nagedacht hoe een goede nacht slaap er eigenlijk uitziet? Iedereen doorloopt dezelfde cyclus en dit wel vier tot zes keer per nacht. Wat dit precies betekent lees je in mijn blog.

De drie slaapfasen
Slapen doe je in ‘blokken’ van 90 tot 120 minuten, ongeveer anderhalf tot twee uur. In die 90/120 minuten ga je door verschillende slaapfasen heen. Het verschil tussen deze fasen zit in de hoeveelheid activiteit in de hersenen. In grote lijnen kun je drie slaapfasen onderscheiden:

–          Lichte slaap
–          Diepe slaap (waarin je hersenen weinig activiteit vertonen)
–          Remslaap (waarin mensen veel dromen en de hersenen druk zijn)

Slaapcycli
Ongeveer de helft van je slaap bestaat uit lichte slaap, een kwart uit diepe slaap en een kwart uit remslaap. Elke 90/120 minuten doorloop je deze drie fasen. Dit wil niet zeggen dat alle slaapcycli hetzelfde verlopen. Het ene ‘blok’ slaap kent bijvoorbeeld meer diepe slaap dan het andere. Per nacht doorloop je ongeveer vier tot zes van deze slaapcycli. Tussen twee van die blokjes kun je wakker worden. Vaak merk je daar niets van, maar het kan ook gebeuren dat je blaas je een seintje geeft dat het tijd is om te gaan plassen.

De eerste vijf tot zes uur van de slaap heet de kernslaap. Het grootste deel van de diepe slaap en een groot deel van de droomslaap gebeurt tijdens de kernslaap. Dit is de belangrijkste slaaptijd voor fysiek en emotioneel herstel en voor gegevensverwerking. De tweede helft van de nacht bestaat vooral uit oppervlakkige slaap en noemen we de restslaap.

Uitslapen
Slaap je graag uit in het weekend? Dan is het ideale ritme om 1 cyclus langer te slapen dan normaal, dus ongeveer 1,5 uur. Nog langer uitslapen, is geen goed idee, want dan voel je je eerder moe en suf in plaats van uitgerust.

Gouden adviezen voor een betere nachtrust
Waarschijnlijk heb je ze weleens langs zien komen; de gouden adviezen om beter te slapen. Maar wat maakt het nu zo moeilijk om die tips consequent door te voeren en vol te houden? Gert-Jan Lammers, neuroloog bij het LUMC en medisch hoofd van het Slaap-waakcentrum SEIN, heeft daar wel een idee over. Lammers: ‘Het is hetzelfde verhaal als bij afvallen. We weten wel wat we daarvoor moeten doen, maar we worden voortdurend blootgesteld aan verleidingen door reclame, marketing, sociale druk. Om je leefstijl blijvend aan te passen is het belangrijk dat je een idee hebt van hoe je in het leven wilt staan. Wat vind je belangrijk? Wat heb je over voor goede slaap? Zet dat eens op een rij voordat je je gedrag gaat proberen te veranderen.

Meer artikelen

9 reacties

  1. Hallo Tamara, ik heb cvs en chronische stress. Heb de neiging tot de middag op bed te blijven omdat ik zo verschrikkelijk moe ben. Zijn daar ook misschien tips voor ? Groetjes Monique

    1. Hoi Monique,
      Wat vervelend om te lezen!
      Hoe lastig ook is wel mijn advies om ’s ochtends wel op een vast moment op te staan. Je kunt de dag bijvoorbeeld beginnen met lekker douchen en een wandeling, daar fris je van op. Ga daarna iets doen waar je echt blij van wordt. Dan heb je een heel ander begin van de dag. Heb je daarnaast mijn blog gezien over ontspanning? Hierbij de link:
      https://doktertamara.nl/leefstijl/ontspanning/ontspanning-het-medicijn-tegen-stress/
      Groet,
      Tamara

  2. Ach een wens van mij om meer dan 4 uur per nacht te slapen.

    Ben ook gestopt met de pammetjes deze helpen ook niet meer.

  3. Hallo Tamara,
    In de avond kan ik nooit een tv programma uitkijken zonder daarbij in slaap te vallen. Ik probeer er tegen te vechten, maar het lukt me gewoon niet wakker te blijven. Als ik actief blijf in een goed verlichte omgeving, heb ik hier geen last van.
    In de ochtend ben ik standaard tussen vijf en half zes wakker sinds de invoering van de wintertijd. Ik voel me dan ook echt wel uitgerust, maar blijf wakker liggen tot het tijd is om op te staan.

    1. Hoi Anne,

      Een verlichte omgeving remt de aanmaak van melatonine (slaaphormoon), dus dat kan kloppen. 🙂 Als je in de avond in slaap valt, dan heb je de nachtrust gewoon nodig!

      Groet,
      Tamara

  4. Ik slaap slecht..ga om 22u slapen tot 5u30, maar voel me niet fit…vlgs mijn Garmin sporthorloge heb ik bijna nooit diepe slaap,word ook dikwijls wakker.Wat kan ik doen?

    1. Hoi Albert,

      Dan slaap je waarschijnlijk wat onrustiger. Probeer allereerst te kijken welke factoren jouw nachtrust momenteel zouden kunnen belemmeren. Denk aan temperatuur, te licht in je kamer, te gehorig, last van piekeren etc. Ik hoop dat mijn andere blogs over slaap je op weg kunnen helpen!

      Groet,
      Tamara

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *