Gezond afvallen door je bruin vet te activeren

Wist je dat er verschillende soorten vet in je lichaam zitten? Naast het bekende wit vet dat opgeslagen wordt rond je buik en heupen, heb je ook bruin vet. Bruin vet is een andere vetsoort die juist calorieën verbrandt in plaats van opslaat. Het activeren van dit bruin vet kan dus heel gunstig zijn om af te vallen of je energieniveau een boost te geven. In dit blog lees je mijn adviezen om bruin vet te activeren en zo de voordelen hiervan te ervaren. Met kleine aanpassingen in je leefstijl kun je groot verschil maken!

 

 

Wat is bruin vet precies? 

Bruin vet is een speciale vetsoort die we van nature al in ons lichaam hebben. In tegenstelling tot wit vet, slaat bruin vet geen energie op maar verbrandt het juist calorieën. Meer actief bruin vet betekent dus dat je lichaam beter in staat is overtollige calorieën te verbranden. Baby’s hebben bijvoorbeeld nog veel bruin vet om zichzelf warm te houden. Bij volwassenen zit het meeste bruin vet in je nek, rond je ribben en in je onderrug.

 

 

Waarom wil je bruin vet activeren? 

Actief bruin vet biedt verschillende voordelen. Ten eerste helpt het je calorieën te verbranden, waardoor je gemakkelijker op een gezond gewicht komt en blijft. Daarnaast verhoogt het je energieniveau en verbetert het je stofwisseling. Een goede aanleiding om meer bruin vet te activeren! 

 

Tips om je bruine vet te activeren

Een koude douche of bad zet je bruin vet ‘aan’. Zonder sjaal naar buiten in de winter zorgt er ook voor je nek kou(der) is, wat bruin vet activeert. Zet ook vooral je thermostaat een graadje lager, we zijn niet gemaakt om continue in een te warme omgeving te zijn. 

 

 

 

 

Kleine stapjes maken groot verschil

Hoewel bruin vet nog onderwerp van wetenschappelijk onderzoek is, wijzen steeds meer studies op de gunstige effecten voor je gezondheid. Met een actievere leefstijl waarin je voldoende beweegt, voldoende rust neemt en gezond eet, activeer je vanzelf je bruin vet. Elke kleine stap vooruit telt, dus maak er een gewoonte van om vandaag nog te beginnen met een kleine verandering! Ben je geïnteresseerd in een gezondere leefstijl met minder klachten? Schrijf je dan in voor het Online Leefstijlprogramma en bereik je persoonlijke doelen stap voor stap!

Meer artikelen

Gecombineerde Leefstijl Interventie

Wil jij weten hoe je gecombineerde leefstijlinterventie jou kan helpen bij prediabetes, diabetes type 2 en andere chronische aandoeningen? In mijn online leefstijlprogramma vertel ik je hier alles over!

4 reacties

 1. Hallo Tamara,

  Ik heb vorig jaar een tijdje koud afgedoucht, dat ging heel goed maar ik wil eigenlijk niet iedere ochtend moeten douchen.
  Ik sport twee avonden en twee ochtenden, waarnaar ik dan dus douche.

  In de avond koud afdouchen is niet goed, alleen kom ik daardoor niet aan iedere dag koud douchen. Hooguit twee, hooguit drie keer in de week, omdat ik alleen dan in de ochtend douche.
  Nu is mijn vraag, is het activeren van bruin vet alleen als je iedere ochtend doucht?
  Of is twee ochtenden ook al iets? Ik kan dat nergens vinden, overal zeggen ze “iedere dag koud douchen”.

  Ik hoop dat je mij er meer over kan vertellen!
  Groet, Marloes

 2. Ik lees jouw mail met interesse, ik probeer vrouw van 81 jou advies te volgen. Ook heb ik jouw aanbeveling om het boek van Wendy Walrabenstein gekocht, ik ben bezig om het te lezen. Mijn dank hiervoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *